Rámcový vzdělávací plán: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
Délka studia: 3 roky
Dosažený
stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Výuka probíhá v týdenních cyklech (týden škola/týden praxe). Výuka odborných předmětů je realizována v multimediálních učebnách. Studentům pomáhají
k pochopení a osvojení učiva pracovní listy a skripta. Obsahem odborných předmětů Technologie, Potraviny a výživa, Stolničení a Zařízení závodů je naučit žáky připravit pokrmy teplé a studené kuchyně, pokrmy vyráběné z polotovarů, teplé nápoje. Žáci se naučí základy stolování a seznámí se s prací s kuchyňskými stroji. Výuka je individualizovaná dle specifických potřeb žáků.
U tohoto oboru je kladen větší důraz na praktické vyučování. Žáci vykonávají jednoduché práce při výrobě a podávání jídel, učí se připravovat a ošetřovat základní druhy surovin a potravin určených pro přípravu jídel, zvládat přípravu jednoduchých jídel teplé i studené kuchyně, moučníků, teplých i studených nápojů, příloh a doplňků. Žáci se naučí zvládat výdej pokrmů, jednoduchou obsluhu, ošetření nádobí a základní úklidové práce. Odborná praxe probíhá ve cvičných kuchyních a ubytovacím zařízení přímo ve škole.
V případě praxe na smluvních pracovištích náleží žákům odměna za produktivní práci.
Učební obor připravuje žáky především pro povolání kuchař-kuchařka a pracovník
v ubytovacích službách. Své uplatnění najde i v provozovnách rychlého občerstvení při přípravě pokrmů a ubytovacích zařízeních. Absolvent bude připravovat pokrmy teplé
a studené kuchyně, teplé nápoje apod. Dále bude ovládat základy jednoduché obsluhy a přípravy slavnostní tabule.
Kroužek barmanský a baristický
Bližší informace a případnou prohlídku školy zajistí metodik oboru:
Mgr. Iva Zahradníková
email: zahradnikova.iva@sostrinec.cz