Dne 23. 2. 2024 proběhla ukázka a přednáška o gastronomickém přístroji Thermomix. Zúčastnili se žáci tříd KC2 a KC3.
Paní Eva Janiczková nám předvedla jak tento přístroj pracuje, co všechno umí. Žáci byli velmi překvapeni a zvídaví, byli aktivní i v přípravě pokrmů.
Proběhla ukázka přípravy petrželového nápoje, mrkvového kaviáru, bezvaječné majonézy, salátu Coleslaw a rajčatové krémové polévky s bazalkovým pestem a parmezánem.
Najdete zde i pár receptů pro inspiraci (které najdete níže).
autor: Mgr. Iva Zahradníková
Suroviny
2 stroužky česneku
500 gramů mrkve, na kousky
50 gramů cibule, na čtvrtky
65 gramů oleje
100 gramů červené papriky, na kostičky
1 čajová lžička soli
1 špetka pepře, černého, mletého
10 gramů rajčatového protlaku
Příprava
1. Do mixovací nádoby vložte česnek a sekejte 3 sek/rychlost 5, přendejte do misky a odložte stranou.
2. Do mixovací nádoby vložte mrkev, cibuli a sekejte 6 sek/rychlost 5.
3. Přidejte olej a restujte 10 min/Varoma/rychlost 1.
4. Přidejte červenou papriku, posekaný česnek, sůl, pepř, rajčatový protlak a duste 5 min/100°C/rychlost 1.
5. Podávejte teplé či studené s bagetkou či čerstvým pečivem.
Suroviny
1 stroužek česneku
50 gramů cibule, napůl
30 gramů másla nebo 30 gramů olivového oleje
700 gramů rajčat, napůl
70 gramů rajčatového protlaku
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru
1 čajová lžička oregana, sušeného nebo 1 čajová lžička koření na pizzu
500 gramů vody
1 kostka hovězího bujónu (pro 0,5 l vody), nebo zeleninového nebo 1 vrchovatou čajovou lžičku dochucovací pasty, masové nebo zeleninové
100 gramů smetany
2 - 4 lístky bazalky
1 snítku petržele, čerstvé, pouze listy
Příprava
1. Do mixovací nádoby vložte česnek, cibuli a sekejte 3 sek/rychlost 5. Stěrkou setřete dolů do mixovací nádoby.
2. Přidejte máslo a restujte 3 min/120°C/rychlost 1.
3. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, sůl, cukr, oregáno a míchejte 5 sek/rychlost 5.
4. Přidejte vodu, bujón a vařte 15 min/100°C/rychlost 2.
5. Přidejte smetanu, lístky bazalky , petrželku a mixujte 1 min/rychlost 4-8, zvyšujte rychlost postupně. Servírujte teplé.
Suroviny
250 gramů slunečnicového oleje
1 vejce
1 čajová lžička citrónové šťávy nebo 1 čajová lžička octa
2 čajové lžičky hořčice (10 gramů) (volitelně)
2 špetky pepře, černého, mletého (volitelně)
½ čajové lžičky soli
Příprava
1. Na víko mixovací nádoby postavte džbánek, odvažte si slunečnicový olej a odložte stranou.
2. Do mixovací nádoby vložte vejce, citrónovou šťávu, hořčici, pepř a sůl. Mixujte 1 min 30 sek/rychlost 4 a zároveň velmi pomalu nalévejte slunečnicový olej na víko mixovací nádoby uzavřené odměrkou. Nechte olej pomalu skapávat přes odměrku dolů do mixovací nádoby na rozjeté mixovací nože. Vytvoříte tím emulzi. Přendejte majonézu do servírovací misky, servírujte ihned nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.
Suroviny
1 citrón, oloupaný, bez pecek, napůl
1 svazek petrželové natě, nebo několik lístků máty či meduňky
100 gramů kostek ledu
60 gramů cukru nebo 60 gramů třtinového cukru
1000 gramů vody, studené
Příprava
1. Do mixovací nádoby vložte citrón, petrželovou nať, ledové kostky, cukr a sekejte 1 min/rychlost 10.
2. Přidejte vodu a míchejte 5 sek/rychlost 4.
3. Ihned podávajte.